Hamburg

Detta blev min första resa. Metropolen i norra Tyskland. Hit åker du på några timmar från västkusten. Jag hoppade på kl 11 i Halmstad och kvart i åtta på aftonen klev jag av bussen på Hamburgs fina busscentral. Tio minuter senare checkade jag in på mitt hotel. Och så var den resan klar.

Åker du buss till Hamburg, så hamnar du väldigt centralt. Jag åkte i julmarknadstid. Mitt hotell låg på fel sida järnvägsstationen. Det var bara några minuters promenad, så det var inga problem. Jag hade ändå alla betydande julmarknaderna inom 15 minuters promenad från hotellet.

Busstationen har en liten vänthall där en del bussbolag har diskar. I övrigt finns en liten närbutik, McDonalds hamburgare och fik. Min rekommendation är att ta dig till den närbelägna järnvägsstationen om det kurrar i magen. Där finns ett antal små serveringsställen. Ta dig upp på andra våningen. Där finns det en riktigt bra frukostrestaurang, en sådan som inte skinnar dig på alla dina pengar. Du får en massa godsaker i stället. Får du betala extra för din hotellfrukost, skippa den och gå hit i stället.

Schweinske

Är du i Hamburg och står utan frukost, så ta dig till järnvägsstationen, gå upp på andra våningen och leta efter Schweinske. Här får du en bra frukost för ca 5€, i de flesta fallen bättre än hotellfrukost till ett betydligt rimligare pris. Denna restaurangkedja öppnade första gången i Hamburg för drygt 30 år sedan. Nu är det inte enbart en järnvägsrestaurang. Bara i Hamburgområdet finns den på ytterligare 35 platser. Den har utökat och finns idag även i Düsseldorf, Kiel samt på järnvägsstationen i Köln. Där har jag inte provat den, så jag har inget omdöme. Men i och med att den ingår i kedjan, så bör den vara lika bra som Hamburg. Har du besökt någon av restaurangerna, skicka gärna ett omdöme i kommentarerna.

schweinske

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *